Pizza Kamienna góra

Polacy rozkochali się w pizzy, jest to jedno z najchętniej dań zamawianych do domu, zwłaszcza w weekendy. Wiadomo jednak, że nie każda pizza smakuje tak samo. Jedna jest cienka i chrupiąca, inna gumowata. W czym tkwi problem?

Tajemnica dobrej pizzy

O jakości pizzy decydują składniki, nie da się tu nic oszukać i zaoszczędzić, jeśli nie podbije serc klientów, to po prostu przestaną zamawiać i przeniosą się do konkurencji. Wszystkie składniki muszą być najwyższej jakości.

Tajemnica pizzy tkwi w trzech głównych składnikach:
  1. ciasto,
  2. sos,
  3. ser.
To one stanowią bazę każdej pizzy. Prawdziwi smakosze, chcąc sprawdzić nową pizzerię, zamawiają na początek margharitę. To klasyka włoskiej pizzy, która pozwala ocenić jakość pizzy.

Ciasto pizzy powinno być cienkie i chrupiące, trójkąt wzięty do ręki powinien zachować swój kształt, tylko sam koniec może lekko opadać w dół.

Wszystkie pizzerie bardzo pilnie strzegą własnej receptury na ciasto, bo najczęściej idealny efekt otrzymują po wielu latach prób. Przepis najczęściej przekazywany jest z pokolenia na pokolenie.



Przepis na ciasto na pizzę jest pozornie prosty, wystarczy mąka, woda, drożdże, cukier, trochę soli i oliwa. W rzeczywistości jednak trzeba bardzo dokładnie dopracować proporcje poszczególnych składników, które muszą być odpowiedniej jakości.

Do ciasta na pizzę włoską bezwzględnie musi być stosowana mąka 0, do pizzy polskiej lub amerykańskiej można stosować mąki wyższego typu, np. 650. Do ciasta muszą być użyte świeże drożdże i wysokiej jakości oliwa z oliwek.

Po wyrobieniu na idealnie gładką masę ciasto musi odpocząć przez kilka godzin w chłodni, wtedy wyrasta i nabiera lekkości. Z gotowego ciasta mrożonego nigdy nie wyjdzie chrupiąca i pyszna pizza.

Dobry sos na pizzę powinien być przygotowany z włoskiej passaty, która nie będzie wnikała w ciasto. Sos wymaga odpowiedniego doprawienia ziołami, by był aromatyczny, ale nie dominował innych składników.

Na koniec zostaje ser. Musi być najwyższej jakości, po upieczeniu powinien się ciągnąć i rozpływać w ustach. Najlepsza jest wysokiej jakości mozzarella. Wszystkie produkty seropodobne i sery niskiej jakości obniżają smak i jakość pizzy.

Pizza musi być wypiekana szybko i w bardzo wysokiej temperaturze (ok. 280-300 stopni Celsjusza), dzięki temu będzie dopieczona i bardzo chrupka.

Pizzeria Kamienna Góra

Wieloletnie doświadczenie, przestrzeganie receptur oraz dbałość o najwyższą jakość składników sprawiły, że zyskaliśmy duże grono wiernych klientów, które stale się powiększa.

Dzięki temu, pomimo pandemii koronawirusa i związanego z tym ryzyka zdecydowaliśmy się na otwarcie nowego lokalu w Kamiennej Górze.

Chcemy, by smakiem naszej pizzy mogli rozkoszować się także mieszkańcy innych regionów Polski. Gwarantujemy, że jakość pizzy będzie taka sama jak w macierzystym lokalu w Gdyni.

Oczywiście każdy klient, poza wyborem z aktualnego menu, będzie mógł skomponować własną pizzę z wybranych przez siebie dodatków.

Jak zwykle pizza dojedzie w krótkim czasie, będzie gorąca i kusząca zapachami.

ZOBACZ MENU I ZAMÓW